Allt om väder, vind,
klimatet, naturkatastrofer
och framförallt åska
med blixtar.
Blixtar.se - Åska och ovädersforum
Välkommen Gäst
Login:

Lösenord:


Kom ihåg mig

[ ]
[ ]
[ ]
 Online just nu (128)

Utvalt och läsvärt från forumet
Kenny får återigen glädjas över litet Tordön!
Ambrosua frågar:
En sak har jag funderat på länge. Folk säger ofta att luften blir bättre efter ett åskväder. Beror det verkligen på själva åskan eller är det snarare att luften kyls ner av det häftiga regnet/haglet? Om det nu beror på själva åskan i sig, hur kan den påverka luften på det sättet?

Danem ger ett svar i forumet...
Kenny skrev ...
Äntligen är årets nolla spräckt, ja förra årets också för då fick jag inte en enda bild.
Kraftiga åskväder byggdes upp norr om Mora denna eftermiddag men eftersom modellerna pekade på att den instabila luftmassan skulle röra sig söder ut bestämde jag mig för att ha lite is i magen. Mycket riktigt började mörka moln torna upp sig med allt högre muller. Tänkte att jag skulle fånga upp allt vid vattnet när det drog in norr ifrån, för inte kunde det väl bli fiasko med sånt här fint läge? - Jo det kunde det. Åskvädret delade på sig någon mil ifrån och kvar blev endast regn och några CC-blixtar. Därmed var det bara att börja jaga.
Det är svårt att veta var åskmoln plötsligt växer fram, de bildas på kort tid och kan lika snabbt dö ut.
Mattias fångade ett snabbt växande moln som slutade med att det började åska.

Mattias skriver:
På lördagkvällen efter kl 20 då de flesta skur cellerna började falla ihop så dök ett häftigt moln plötsligt upp i riktning nordost ifrån Strängnäs. Det var ett smalt cumulus som plötsligt växte kraftigt på höjden, men ingenting på bredden. Det var efter det att cumulus molnet vuxit igenom ett tunn molnslöja en bit upp, som den övre delen ovan molnslöjan plötsligt växte som en svamp rakt upp. Det gick fort. Måste ha funnits instabilitet i luftskiktet ovanför molnslöjan. Efter en stund kom det till och med några åskknallar ur molnet. Är kanske den smalaste åskcell jag någonsin sett.
Användare spielmitmir har startat en tråd för molnbilder. Där kanske fler är intresserade av att lägga in bilder på vackra molnformationer för hjälp med identifikation eller bara för skönheten som sådan?
Ännu en gång har shm6666, som vi nog kan kalla en av Sveriges skickligaste åskjagare fångat inte en, inte heller två utan 15 blixtar på bild.
Han skriver skriver:
Likt 2008 inleds blixtfångsten vid Norrtälje. \'jag konstaterar att jag kan förlite om meterlogi. Modellerna var inte ense. DMI sa celler vid Gävle men inte ner över Roslagen. GFS:en sa Orange Cape och lifted -4 ner över Uppsala / Norrtälje. Tung gung alltså. Varför uppkom denna Cape idag? Vad var det som spelade in för att få detta väder?

Titta in i forumet för att se alla bilder och läsa hur det gick till
Gör som flera andra och berätta om ett åskminne...

Danem berättar flera minnesvärda oväder i tråden.
Danem skrev ...

Dom vackraste åskvädren är vid två tillfällen. Dels någon gång i slutet av åttiotalet på hösten när det åskade på kvällen. Det låg flera åskceller en bit bort och det var alldeles klar luft mellan mig och cellerna. ibland verkade det nästan som att en urladdning i en cell triggade urladdningar i tur och ordning i dom andra också i sekvens. Dessutom var det hela upplyst av fullmånen. Sen var det 2001, samma dag som jag var med om stora hagel i stockholm. Jag åkte till örebro senare den dagen, när ett MCS drog upp från sydväst under kvällen. det missade själva stan till största delen och drog förbi med tyngdpunkten längre västerut. Det gav tillfälle till ett av dom snyggaste blixtskådespelen jag har sett. jag och min dåvarande flickväns mamma satt på hennes balkong och drack vin och tittade på det hela i nästan en timme, innan en regnskur tvingade in oss.


Läs vidare om Danem's oväder eller andras berättelser i forumtråden

Eftersom programvaran som driver blixtar.se börjar bli litet till åren kommen och nyutvecklingen verkar vänta på sig har vi nu beslutat att gå över till ett nytt CMS. Detta kommer att vara bättre uppdaterat, ha fler möjliga funktioner och förhoppningsvis ge oss alla möjligheter vi inte har i nuläget.

Problemet är att det är tidskrävande att koda script för att föra över all information vi vill spara på och just denna tid har ingen av oss för tillfället. Därför har vi kontaktat ett företag i Indien (Ludicrouce Indian Engineer Services) som säger att de kan lösa flytten för oss. De kostar såklart en del så därför har vi utarbetat ett plusmedlemskap för att finansiera det hela.

Upplägget är att man för bara 500:-/år får följande saker:

 • Cool "etikett"
 • Välja egen titel
 • Möjligheten att lägga ett veto på ett inlägg dvs. radera ett inlägg, skrivet av någon annan, varje månad.
 • Ensamrätt till chatten var tredje dag (alltså för 1337-medlemmar).

För 1000:- får man även
 • En Blixtar.se T-shirt

 • En keps med propeller!

För 2000:-
 • Får du rätten att vara moderator 1 dag varje månad med obegränsad makt.

Är du intresserad så skicka ett mejl med rubriken "Kungligt!"
/S


Nyhetsartiklar - Kategori 'Åsktrackers'
Säsongens första åskoväder har redan passerat landet och nu startar EWP upp för att ha bevakning på när och var åska kan tänkas dyka upp.
EWP som är förkortning av "Extreme Weather Prognoses" har under det senaste året fått tillökning i stationer. Senast finns en prognos för dalarna tillgänglig på EWP.se via Dalatracker.
Men även Värmland och omnejd har relativt nyligen fått även de bevakning via Frykentrackers förtjänst.

För dig som inte känner till EWP och vad det hela går ut på så handlar det om prognoser av extrema vädersituationer och vanligast förekommande är åskoväder.
Du hittar dels den grafiska varningen på varje enskild områdessida men nytt för iår kommer EWP express vara där du kort och enkelt ser läget direkt på EWP.se.
Detta är just nu under test och beräknas vara publikt om någon vecka.

Just nu har EWP täckning omring följande delar av landet:
 • Ängelholm, Skåne
 • Gräsmark, Värmland
 • Uppsala, Uppland
 • Örnsköldsvik, Västernorrlands län
 • Mora, Dalarna

Besök EWP.se link_v2.png
Kommentarer: 3
För dig som är sugen på en åsktracker kanske har tittat på Boltek och snabbt tänkt om när du sett priset på deras teknik?
Om så är fallet kanske Jimmy kan få dig sugen igen med en riktigt liten summa pengar och med lite fritid du får lägga ned för att få tekniken att fungera.
Uppe i Sunne i värmland har Jimmy gömt ett ett spindelnät av kablar, det är detta nystan av kablar som är antennen för den åsktrackern. Kopplar du sedan till en gammal kassettbandspelare, dator och en tracker-partners hårdvara kan ni detektera och positionera åskovädren.

Jag tog mig ett snack med Jimmy för att få reda på lite mera om hans tracker och tekniken bakom och varför han har gett sig in på att bygga sin egen blixttracker.
Kommentarer: 1
Brukar du besöka åsktrackern i Trollhättan så har du förmodligen nu sett att den just nu inte fungerar.
sm6sjw meddelar följande:
"Blixtrackern på sk6dw.se/sm6sjw är nedplockad för byte av bättre läge.
Förhoppningsvis kommer den igång innan denna månads slut.
Janne och Dick"
Blixtar.se önskar att flytten blir lyckad och resultatet blir som önskat.

Kommentarer: 1
Frykentracker i Gräsmark värmland har varit igång ett tag men nu tar den stegen in på Blixtar.se TrackerPreview
För er som helt missat det har en ny tracker nu på höstkanten startas upp av Per. Trackern är gratis att använda och är placerad i Gräsmark i Värmland.
Trackern är tillverkad av Boltek som är världsledande gällande åsktrackers för hobbybruk med positionering av blixtar.

Trackern är i dagsläget grovt kalibrerad baserat på de få åskväder som dykt upp på höstkanten. Såklart kommer justeringarna fortsätta till kommande säsong när den börjar 2007.

Du hittar en "TrackerPreview" som vi kallar den lilla förtitt som vi erbjuder på utvalda trackers i högerkant på sajten. Men vill du se hela området trackern erbjuder och få 1-minuts uppdateringar så får du besöka trackers sida på http://ewp.se/grasmark/ewp_vrml.html

Jag kan även passa på att påminna om tävlingen gällande Frykentrackern gällande dessa karta.
Har du helt missat karttävlingen så hittar du mera information i denna nyhet.

Skulle du ha några frågor om åsktrackers så finns forumdelen "Åsktrackers" där du kan få svar på din fråga.
Kommentarer: 4
Bygg din egen åsktracker med polaren och följ åskan
Är du lite händig och är intresserad att komma billigt undan men ändå driva din egen åsktracker?
Då finns det ett nätverk av hemmabygda trackers som samarbetar med lokaliseringen av åska.

Jimmy på forumet är förmodligen den enda i Sverige som är med i detta nätverk och destå flera som ingår de bättre blir tillförlitligheten.

Jimmy berättar själv om projektet:
Radarn funkar relativt bra, men man får upp riktning 180 grader modulo vilket gör det svårt att bestämma om blixten kommer nord eller syd, detta löser sig med trianguleringsmetoden som finns inbyggt i programmet, men som kräver en "partner" att köra mot. Hoppas fler kommer att ha lika kul med detta som jag har.

Du finner byggbeskrivning och mera information på denna sidan.

Tipsat av Jimmy
Kommentarer: 14
Vilken karta vill du se på en tracker?
Per på forumet har som bekant investerat i en ny åsktracker som ska bli värmlands första.
Denna tracker kommer även bli en del av comicmap.gifBlixtar.se och ni som besöker sajten.
Just därför utfärdas nu en tävling till för denna tracker. Garanterat är att otroligt många (speciellt i värmland) kommer ta del av det vinnande bidraget.

Tävlingen går ut på att få fram den bakgrundskarta som trackern ska använda sig av.
Du kan rita en egen rolig karta likt denna i högra kanten eller kanske en ännu lite mera wild and crazy version.
Det går lika bra med en ritad klassisk karta. Tips till kartor som går att använda är även de bidrag i tävlingen och välkomnas varmt!

Det finns även vissa regler att följa:
 • Kartan får inte vara Copyright skyddad (exempelvis snodd från Google Maps och liknande tjänster)
 • Kartan måste vara skalenlig, alltså måtten ska stämma mellan städer och platser.
 • Centrum på kartan ska var Gräsmark i Värmland och helt täcka hela landet (inkl Norge)
Så ta fram dina kreativa kunskaper i Paint (det går även bra med annat ritprogram wink.png) och rita en skalenlig karta och delta i tävlingen! Även handritade kartor är välkommna (inscannade).

Tävlingen pågår tills ett urval bra tips eller bidrag kommer in. De bästa bidragen kommer sedan väljas ut av Per som avslutas med om omröstning av medlemmarna på Blixtar.se.

När du har ett tips eller färdig karta så skicka ett PM till Per.
Så sitt inte där och rulla tummarna! Det är dags att vara kreativ!

Insänt av Per
Kommentarer: 3
Per packar upp...
En av våra medlemar här har nyligen införskaffat en åsktracker.

Du kan följa arbetet i forumet klicka härKommentarer: 0
EWP fortsätter utöka sitt täckningsområde till nedre norrland
thumb_ewp_norrland.gif
EWP områdena fortsätter växa, nu är det dags för nedre delarna av norrland att få sin egen sida. Central punten för denna EWP är placerad i Örnsköldsvik och täcker 15-20 mils omkrets.

Du finner EWP Nedre Norrland här:
http://www.ewp.se/ewp_nnrl.htm

Vad betyder "EWP®" ?
EWP®- är ett unikt åsk och vädervarningssystem som är uppbyggt grafiskt för att snabbt förmedla varning om oväder, -då främst åska. Systemet började utvecklas och tillämpas av mig redan 2000 men fick dagens utseende först 2005. Förkortningen EWP® står för "Extreme Weather Prognoses" (Extrema väderprognoser.)
Kommentarer: 0
Ny EWP för Värmland och västra Sverige
Fr.o.m 20 juni finns det en åskriskprognos för Värmland och västra Sverige.

Detta genom ett sammarbete med Swen på EWP och Per här på Blixtar.se.
För tillfället är det en temporär åskriskprognos för en tid fram över, men faller det gott ut så kommer försöket bli permanent.
Vi hoppas att berörda i området för den nya EWP:n kommer att ha gott utbyte av denna.
Och samtidigt passa på att tacka Swen för all hjälp med planerande sista veckan.

Du hittar nya sajten här http://www.ewp.se/ewp_vrml.html
Frågor om Åsktrackers och EWP gör i forumdelen Åsktrackers.

Kommentarer: 0
Gå till sidan   <<      

Finanser
Mätaren temporärt borttagen men än så länge ligger vi på ca40%... Här kan vi se hur mycket som behövs (utöver bok/t-shirtförsäljning samt en del annonser) för att finansiera sajten under ett år samt hur mycket våra fantastiska medlemmar har bidragit för att blixtar.se skall kunna fortsätta rulla.

 
Se åskkartan
Senast i forumet
Re: En fråga...
som CyberLord säger. det är jonerna i luften som påverkar hur vi mår."Åskväder innehåller stora mängder elektr...
Postad av Darknae
30 jul, 13:00

Re: Bild på dagens åskcell som slog till i Stockholm
Nog för att jag tycker det är häftigt med åskväder men det där var ganska obehagligt att vara mitt i. Det drog...
Postad av Taurus
30 jul, 12:57

Re: Åskan i Stockholm 2014-07-27
En film till: https://www.youtube.com/watch? v=aJ8GlAgE82s
Postad av Slacker
30 jul, 11:07

Åskan i Stockholm 2014-07-27
En film som kanske ger en bild av vad som plötsligt kom in över stan. SMHI missade det helt.https://www.youtub...
Postad av Hedge
30 jul, 09:55

Re: En fråga...
Det kan också vara en sak till som gör saken bättre. En vän till mig har uppfunnit en maskin som med hög spänn...
Postad av CyberLord
30 jul, 09:40

Liten cell under uppbyggnad i södertälje
En liten cell uner uppbyggnad som jag fångade på bild på vägen hem .En "elevated" cell med med mycket vindskuv...
Postad av Danem
30 jul, 00:10

Re: 2014-07-27 Så mycket åska, så lite bilder.
Näst sista bilden är en "upwards lightning".Den går alltså uppåt.
Postad av Tava
29 jul, 23:46

Re: 2014-07-27 Så mycket åska, så lite bilder.
Vi jagade först Täby, Upp till Knivsta, Tierp sedan till Örebro...
Postad av shm6666
29 jul, 14:15

Re: 2014-07-27 Så mycket åska, så lite bilder.
Och just regn var ju verkligen något som det där vädret gav ifrån sig.
Postad av Danem
29 jul, 13:26

Re: 2014-07-27 Så mycket åska, så lite bilder.
Inte helt illa pinkat i alla fall :) Regn är i sanning ett besvärligt ok vi har att dras med i jaktkretsar ;)
Postad av Jorma
29 jul, 05:27

Väder
Aktuell åska från Blitzortung
Blitzortung blixtkarta Tropical Storms
Tropical Storm Risk thumb
SMHI Varningar
SMHI Varningar
GleSYS VPS
Allt material på sajten är skyddat av upphovsrätt. Copyright 2004-2013 - Johannes Hansson, Blixtar.se
Ansvarig utgivare och chefredaktör: Joacim Ahlstrand (Sunshades)
Renderingstid: 0.4510 sek, 0.1649 av det till frågor.