Allt om väder, vind,
klimatet, naturkatastrofer
och framförallt åska
med blixtar.
Blixtar.se - Åska och ovädersforum
Välkommen Gäst
Login:

Lösenord:


Kom ihåg mig

[ ]
[ ]
[ ]
 Online just nu (21)

Utvalt och läsvärt från forumet
Herr Enemar har återvänt och ur bakfickan drar han upp en "Too Close For Comfort"-bild som inte är att leka med!

HerrEnemar skrev ...
Jag var inte kaxig efter att denna bilden tagits kan jag säga, men ack så glad att blixtjäkeln fastnade på bild!
Danem har påbörjat en tråd i forumet som ska hjälpa till att förklara alla dessa ord som förekommer i chattrutan, forumet och andra håll i vädersverige.
Vad är egentligen Konvektion? Vad är en Varmfront?

Något som du ser saknas? Hjälp då till att komplettera med saknade termer och förkortningar som svar på tråden och dessa kommer lyftas upp i huvudtråden.

Här kommer svaret på Konvektion:
Danem skrev ...

Konvektion förflyttning/stigning av luft i höjdled, oftast pga värme-energi. Som när tex varm/uppvärmd och därför lättare luft vid marken, eller i ett luftlager, stiger uppåt genom kallare och tyngre luft ovanför. Eller genom att en luftmassa kraftigt hävs uppåt vid tex en kallfront. Det ger uppvindar som ofta skapar moln. Tex alla typer av Cumulusmoln och definitivt åskmoln (Cumolonimbus) är ett resultat av konvektion.
Kenny får återigen glädjas över litet Tordön!
Ambrosua frågar:
En sak har jag funderat på länge. Folk säger ofta att luften blir bättre efter ett åskväder. Beror det verkligen på själva åskan eller är det snarare att luften kyls ner av det häftiga regnet/haglet? Om det nu beror på själva åskan i sig, hur kan den påverka luften på det sättet?

Danem ger ett svar i forumet...
Kenny skrev ...
Äntligen är årets nolla spräckt, ja förra årets också för då fick jag inte en enda bild.
Kraftiga åskväder byggdes upp norr om Mora denna eftermiddag men eftersom modellerna pekade på att den instabila luftmassan skulle röra sig söder ut bestämde jag mig för att ha lite is i magen. Mycket riktigt började mörka moln torna upp sig med allt högre muller. Tänkte att jag skulle fånga upp allt vid vattnet när det drog in norr ifrån, för inte kunde det väl bli fiasko med sånt här fint läge? - Jo det kunde det. Åskvädret delade på sig någon mil ifrån och kvar blev endast regn och några CC-blixtar. Därmed var det bara att börja jaga.
Det är svårt att veta var åskmoln plötsligt växer fram, de bildas på kort tid och kan lika snabbt dö ut.
Mattias fångade ett snabbt växande moln som slutade med att det började åska.

Mattias skriver:
På lördagkvällen efter kl 20 då de flesta skur cellerna började falla ihop så dök ett häftigt moln plötsligt upp i riktning nordost ifrån Strängnäs. Det var ett smalt cumulus som plötsligt växte kraftigt på höjden, men ingenting på bredden. Det var efter det att cumulus molnet vuxit igenom ett tunn molnslöja en bit upp, som den övre delen ovan molnslöjan plötsligt växte som en svamp rakt upp. Det gick fort. Måste ha funnits instabilitet i luftskiktet ovanför molnslöjan. Efter en stund kom det till och med några åskknallar ur molnet. Är kanske den smalaste åskcell jag någonsin sett.
Användare spielmitmir har startat en tråd för molnbilder. Där kanske fler är intresserade av att lägga in bilder på vackra molnformationer för hjälp med identifikation eller bara för skönheten som sådan?
Ännu en gång har shm6666, som vi nog kan kalla en av Sveriges skickligaste åskjagare fångat inte en, inte heller två utan 15 blixtar på bild.
Han skriver skriver:
Likt 2008 inleds blixtfångsten vid Norrtälje. \'jag konstaterar att jag kan förlite om meterlogi. Modellerna var inte ense. DMI sa celler vid Gävle men inte ner över Roslagen. GFS:en sa Orange Cape och lifted -4 ner över Uppsala / Norrtälje. Tung gung alltså. Varför uppkom denna Cape idag? Vad var det som spelade in för att få detta väder?

Titta in i forumet för att se alla bilder och läsa hur det gick till
Nyhetsartiklar - Kategori 'Åsktrackers'
Säsongens första åskoväder har redan passerat landet och nu startar EWP upp för att ha bevakning på när och var åska kan tänkas dyka upp.
EWP som är förkortning av "Extreme Weather Prognoses" har under det senaste året fått tillökning i stationer. Senast finns en prognos för dalarna tillgänglig på EWP.se via Dalatracker.
Men även Värmland och omnejd har relativt nyligen fått även de bevakning via Frykentrackers förtjänst.

För dig som inte känner till EWP och vad det hela går ut på så handlar det om prognoser av extrema vädersituationer och vanligast förekommande är åskoväder.
Du hittar dels den grafiska varningen på varje enskild områdessida men nytt för iår kommer EWP express vara där du kort och enkelt ser läget direkt på EWP.se.
Detta är just nu under test och beräknas vara publikt om någon vecka.

Just nu har EWP täckning omring följande delar av landet:
  • Ängelholm, Skåne
  • Gräsmark, Värmland
  • Uppsala, Uppland
  • Örnsköldsvik, Västernorrlands län
  • Mora, Dalarna

Besök EWP.se link_v2.png
Kommentarer: 3
För dig som är sugen på en åsktracker kanske har tittat på Boltek och snabbt tänkt om när du sett priset på deras teknik?
Om så är fallet kanske Jimmy kan få dig sugen igen med en riktigt liten summa pengar och med lite fritid du får lägga ned för att få tekniken att fungera.
Uppe i Sunne i värmland har Jimmy gömt ett ett spindelnät av kablar, det är detta nystan av kablar som är antennen för den åsktrackern. Kopplar du sedan till en gammal kassettbandspelare, dator och en tracker-partners hårdvara kan ni detektera och positionera åskovädren.

Jag tog mig ett snack med Jimmy för att få reda på lite mera om hans tracker och tekniken bakom och varför han har gett sig in på att bygga sin egen blixttracker.
Kommentarer: 1
Brukar du besöka åsktrackern i Trollhättan så har du förmodligen nu sett att den just nu inte fungerar.
sm6sjw meddelar följande:
"Blixtrackern på sk6dw.se/sm6sjw är nedplockad för byte av bättre läge.
Förhoppningsvis kommer den igång innan denna månads slut.
Janne och Dick"
Blixtar.se önskar att flytten blir lyckad och resultatet blir som önskat.

Kommentarer: 1
Frykentracker i Gräsmark värmland har varit igång ett tag men nu tar den stegen in på Blixtar.se TrackerPreview
För er som helt missat det har en ny tracker nu på höstkanten startas upp av Per. Trackern är gratis att använda och är placerad i Gräsmark i Värmland.
Trackern är tillverkad av Boltek som är världsledande gällande åsktrackers för hobbybruk med positionering av blixtar.

Trackern är i dagsläget grovt kalibrerad baserat på de få åskväder som dykt upp på höstkanten. Såklart kommer justeringarna fortsätta till kommande säsong när den börjar 2007.

Du hittar en "TrackerPreview" som vi kallar den lilla förtitt som vi erbjuder på utvalda trackers i högerkant på sajten. Men vill du se hela området trackern erbjuder och få 1-minuts uppdateringar så får du besöka trackers sida på http://ewp.se/grasmark/ewp_vrml.html

Jag kan även passa på att påminna om tävlingen gällande Frykentrackern gällande dessa karta.
Har du helt missat karttävlingen så hittar du mera information i denna nyhet.

Skulle du ha några frågor om åsktrackers så finns forumdelen "Åsktrackers" där du kan få svar på din fråga.
Kommentarer: 4
Bygg din egen åsktracker med polaren och följ åskan
Är du lite händig och är intresserad att komma billigt undan men ändå driva din egen åsktracker?
Då finns det ett nätverk av hemmabygda trackers som samarbetar med lokaliseringen av åska.

Jimmy på forumet är förmodligen den enda i Sverige som är med i detta nätverk och destå flera som ingår de bättre blir tillförlitligheten.

Jimmy berättar själv om projektet:
Radarn funkar relativt bra, men man får upp riktning 180 grader modulo vilket gör det svårt att bestämma om blixten kommer nord eller syd, detta löser sig med trianguleringsmetoden som finns inbyggt i programmet, men som kräver en "partner" att köra mot. Hoppas fler kommer att ha lika kul med detta som jag har.

Du finner byggbeskrivning och mera information på denna sidan.

Tipsat av Jimmy
Kommentarer: 14
Vilken karta vill du se på en tracker?
Per på forumet har som bekant investerat i en ny åsktracker som ska bli värmlands första.
Denna tracker kommer även bli en del av comicmap.gifBlixtar.se och ni som besöker sajten.
Just därför utfärdas nu en tävling till för denna tracker. Garanterat är att otroligt många (speciellt i värmland) kommer ta del av det vinnande bidraget.

Tävlingen går ut på att få fram den bakgrundskarta som trackern ska använda sig av.
Du kan rita en egen rolig karta likt denna i högra kanten eller kanske en ännu lite mera wild and crazy version.
Det går lika bra med en ritad klassisk karta. Tips till kartor som går att använda är även de bidrag i tävlingen och välkomnas varmt!

Det finns även vissa regler att följa:
  • Kartan får inte vara Copyright skyddad (exempelvis snodd från Google Maps och liknande tjänster)
  • Kartan måste vara skalenlig, alltså måtten ska stämma mellan städer och platser.
  • Centrum på kartan ska var Gräsmark i Värmland och helt täcka hela landet (inkl Norge)
Så ta fram dina kreativa kunskaper i Paint (det går även bra med annat ritprogram wink.png) och rita en skalenlig karta och delta i tävlingen! Även handritade kartor är välkommna (inscannade).

Tävlingen pågår tills ett urval bra tips eller bidrag kommer in. De bästa bidragen kommer sedan väljas ut av Per som avslutas med om omröstning av medlemmarna på Blixtar.se.

När du har ett tips eller färdig karta så skicka ett PM till Per.
Så sitt inte där och rulla tummarna! Det är dags att vara kreativ!

Insänt av Per
Kommentarer: 3
Per packar upp...
En av våra medlemar här har nyligen införskaffat en åsktracker.

Du kan följa arbetet i forumet klicka härKommentarer: 0
EWP fortsätter utöka sitt täckningsområde till nedre norrland
thumb_ewp_norrland.gif
EWP områdena fortsätter växa, nu är det dags för nedre delarna av norrland att få sin egen sida. Central punten för denna EWP är placerad i Örnsköldsvik och täcker 15-20 mils omkrets.

Du finner EWP Nedre Norrland här:
http://www.ewp.se/ewp_nnrl.htm

Vad betyder "EWP®" ?
EWP®- är ett unikt åsk och vädervarningssystem som är uppbyggt grafiskt för att snabbt förmedla varning om oväder, -då främst åska. Systemet började utvecklas och tillämpas av mig redan 2000 men fick dagens utseende först 2005. Förkortningen EWP® står för "Extreme Weather Prognoses" (Extrema väderprognoser.)
Kommentarer: 0
Ny EWP för Värmland och västra Sverige
Fr.o.m 20 juni finns det en åskriskprognos för Värmland och västra Sverige.

Detta genom ett sammarbete med Swen på EWP och Per här på Blixtar.se.
För tillfället är det en temporär åskriskprognos för en tid fram över, men faller det gott ut så kommer försöket bli permanent.
Vi hoppas att berörda i området för den nya EWP:n kommer att ha gott utbyte av denna.
Och samtidigt passa på att tacka Swen för all hjälp med planerande sista veckan.

Du hittar nya sajten här http://www.ewp.se/ewp_vrml.html
Frågor om Åsktrackers och EWP gör i forumdelen Åsktrackers.

Kommentarer: 0
Gå till sidan   <<      

Finanser
Blixtar.se drivs ideellt och på fritiden, vi är otroligt tacksamma för den gåva du kan ge till servertdriften.
Mål: 6 månaders serverhyra
8% av målet uppnått

Se åskkartan
Senast i forumet
Re: Vatnajökull på väg till utbrott?
En till stor jordbävning har ägt rum och det ser ut som om Bardarbunga kommer sjunka en 25cm igen. IMO har den...
Postad av shm6666
23 sep, 07:46

Re: Vatnajökull på väg till utbrott?
Droppet har nu nått 5 meter sedan de fick dit GPS:en.:-)
Postad av shm6666
22 sep, 23:18

Re: Ett par blixtar över Råslätt -och en film kommer så småningom
Och här har ni filmen :) http://youtu.be/wQn627MddHE
Postad av Jorma
22 sep, 22:15

Re: Vatnajökull på väg till utbrott?
Pia skrev ...Man ser att den kraftigaste åskan fanns över Östersjön utanför Sthlm i skärgården. Vattnet där är...
Postad av shm6666
22 sep, 21:05

Re: Vatnajökull på väg till utbrott?
Man ser att den kraftigaste åskan fanns över Östersjön utanför Sthlm i skärgården. Vattnet där är ovanligt var...
Postad av Pia
22 sep, 19:30

Re: Vatnajökull på väg till utbrott?
shm6666 skrev ...Gårdagens åskväder var lite speciellt. Hade Bardarbunga något med det att göra?Först vad sa S...
Postad av shm6666
22 sep, 18:57

Re: Vatnajökull på väg till utbrott?
Jag stod på stockholms central och blev överraskad. Tåget var sent vilket jag för en gångs skull var väldigt l...
Postad av J.B
22 sep, 12:03

Re: Vatnajökull på väg till utbrott?
Gårdagens åskväder var lite speciellt. Hade Bardarbunga något med det att göra?Först vad sa SMHI aviation? Jo ...
Postad av shm6666
22 sep, 11:02

Re: Täby 2014-09-21
Grattis. Jag lyckades också fånga några.
Postad av Tava
22 sep, 00:07

Re: Vatnajökull på väg till utbrott?
5,5:an gjorde att Bardarbunga droppade runt 25cm på ett bräde...
Postad av shm6666
21 sep, 20:53

Väder
Aktuell åska från Blitzortung
Blitzortung blixtkarta Tropical Storms
Tropical Storm Risk thumb
SMHI Varningar
SMHI Varningar
GleSYS VPS
Allt material på sajten är skyddat av upphovsrätt. Copyright 2004-2014 - Johannes Hansson, Blixtar.se
Ansvarig utgivare och chefredaktör: Joacim Ahlstrand (Sunshades)
Renderingstid: 0.1508 sek, 0.0401 av det till frågor.